Dlaczego używam w kuchni mało soli

Written by

IMG_8043
Solimy jedzenie za bardzo, ze stratą dla smaku i zdrowia. Wprawdzie są badania, które pokazują, że sól podbija i wydobywa naturalne smaki potraw, jednak z mojego doświadczenia wynika, że jest to smak nienaturalnie wzmocniony i na dłuższą metę psuje naturalną harmonię własnych smaków dobrego produktu. Trzeba też pamiętać, że zarówno mięsa jak i warzywa mają w sobie własną sól, którą oddają potrawie i zazwyczaj wystarczy bardzo niewielki dodatek soli mineralnej. Sypiąc przemysłowo rafinowaną sól łatwo przekroczyć delikatną równowagę smaków, dlatego polecam np używanie do gotowania wody mineralnej. W Ritzu gotowaliśmy wszystkie potrawy na naturalnej wodzie Evian dostarczanej nam codziennie do kuchni, ale wiele wód z polskich źródeł ma podobne właściwości i doskonale nadaje się do gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *